Om du redan har fått diagnosen ankyloserande spondylit (AS) så har du säkert hört att du måste träna och röra på dig ofta och regelbundet. Men måsten tar emot för många och det är inte alltid lätt att komma i gång som man ska. Fysioterapeut Åsa Lindkvist ger följande råd: 

- Vi fysioterapeuter brukar säga att all aktivitet och träning är bra. Om du tycker att det är roligt så ökar sannolikheten att aktiviteten eller träningen blir av. Välj därför en aktivitet som du tycker om och börja med den. På Reumatikerförbundets hemsida finns bra tips på övningar, likaså på 1177 och så finns ju Hemmagympa med Sofia på SVT play.  

Utgå från vad du orkar med just nu. 

 Sätt ett mål som är så lågt att du inte känner en tröskel för att komma i gång.  Allteftersom du genomför aktiviteten regelbundet så blir du starkare och kan öka på belastningen över tid. Då kan du också sätta nya mål som är lite utmanande, till exempel att springa Vårruset, vandra Jämtlandstriangeln eller åka Kortvasan. 

 Det kan vara bra att skriva ner sina mål eller prata om dem med någon. Då kan du både få någon som peppar och påminner dig. Sätt delmål och dokumentera vad du gör och hur det känns, då kan du se din utveckling. 

 Tänk på att du gör det här för din egen skull. Din hälsa är ditt eget ansvar. Din läkare eller fysioterapeut mår varken bättre eller sämre av att du har hälsosamma levnadsvanor. Det gäller för dig att hitta ditt sätt att må bra. 

Du är inte din sjukdom 

 Åsa tycker att det är viktigt att inte identifiera sig som sin sjukdom.  

- Du behöver hantera att du har fått en sjukdom men du är inte din sjukdom. Försök leva som du önskar trots besvären. Kanske behöver du förändra vissa saker/aktiviteter men avstå inte från aktiviteter bara för att du har en sjukdom. 

 Många kan leva i stort sett som de gjorde innan diagnos med hjälp av läkemedel och träning. Det är också bra att be om hjälp när du behöver men också att tala om när du inte behöver hjälp. Många vill vara snälla och hjälpa till men det är viktigt att få klara det som du faktiskt kan göra själv. 

Att tänka på om du har besvär men inte sökt vård än 

 Om du misstänker att du har en reumatisk sjukdom, läs på om dem och gör testet på ontilederna.nu. Du kan börja med att gå till en hälsoprofession (fysioterapeut, arbetsterapeut eller liknande). De är bra på att bedöma besvär som kommer från rörelseorganen.  

 När du väl träffar läkaren är det viktigt att du beskriver dina symtom så tydligt som möjligt och på vilket sätt de ger hinder i vardagen. Läkaren ställer sedan diagnos efter att ha bedömt undersökningen med dig kompletterat med analys av provsvar, röntgensvar, och en grundlig anamnes (sjukdomshistoria). 

Skulle du få en reumatisk diagnos får du inte ge tappt. Jag tycker att det är viktigt att tänka "det är inte hur man har det utan hur man tar det". Ok, det är tråkigt att ha fått en kronisk sjukdom, men det kan vi i nuläget inte förändra, men vad kan jag göra för att må så bra som möjligt? Acceptera det du inte kan förändra och förändra det som du kan. 

Om Åsa

Åsa är fysioterapeut på Centrum för reumatologi. Hon har jobbat med reumatologi i över 20 år. Hon försöker själv få till sin träning genom att jogga en del av vägen hem från jobbet och träna på utegym under tiden barnen har sina aktiviteter. 

Text: Erik Sundin

Bilder: Privat, Playground

Mer att läsa